Jak zabrać się za… uprawę fasoli szparagowej

Zebrana z uprawy fasola szparagowa

Fasola szparagowa to źródło białka, błonnika, magnezu oraz potasu i witamin z grupy B. Jako źródło potrzebnych dla organizmu składników jest dobrym i mało wymagającym warzywem, jeśli chodzi o jej uprawę w przydomowym ogródku. Dowiedz się, na co najbardziej musisz zwrócić uwagę, jeśli chcesz uprawiać to warzywo na własność.

Kiedy i jak uprawiać fasolę szparagową?

Uprawę fasolki szparagowej warto rozpocząć wiosną, a najlepiej w okresie od połowy kwietnia do początku lipca. Jednym z pierwszych kroków powinno być odpowiednie zadbanie o ziemię pod uprawę. Zalicza się do tego między innymi nawiezienie gleby do przyjęcia nasion. Jeśli jest taka możliwość, to najlepiej wykorzystać w tym celu kompost lub kupione gotowe mieszanki nawozów mineralnych, potasowych lub fosforowych. Przez niedobór tych składników w glebie można spodziewać się mniejszych plonów w późniejszym czasie. Kiedy zawiązują się strąki, należy poświęcić szczególną uwagę, jeśli chodzi o nawadnianie, podlewanie roślin.

Odpowiednie warunki klimatyczne do uprawy fasoli szparagowej

Fasola to warzywo, które wymaga bardzo ciepłego klimatu, aby mogło sukcesywnie rosnąć. Jej kiełki wyrastają w temperaturze od 11 stopni Celsjusza. Są bardzo wrażliwe na przymrozki. Niezabezpieczone w czasie ujemnych temperatur mogą obumrzeć. Temperatura idealna dla uprawy fasoli szparagowej jest w granicy od 18 do 27 stopni Celsjusza.

Na co zwrócić uwagę podczas siewu fasoli – gleba

Gleba najlepsza pod uprawę fasoli szparagowej jest ciepła, próchnicza, żyzna i lekko wilgotna. Odpowiedni odczyn powinien wynosić w granicach pH 6,5 do 7,5. Poziom wód gruntowych nie może być zbyt wysoki, ponieważ może spowodować zgnicie roślin przed zbiorami.

Zbiory fasoli szparagowej

Dzięki zastosowaniu powyższych rad i wskazówek, jadalne oraz dojrzałe strąki fasoli szparagowej wysianej na początku czerwca zbiera się już w sierpniu, a wysianej pod koniec czerwca na początku września. Zbiory trwają zazwyczaj kilka dni, ponieważ w trakcie zbierania sukcesywnie co jakiś czas wyłaniają się nowe gotowe fasole.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Strona korzysta z plików cookies, aby korzystać z naszego portalu zaakceptuj - politykę prywatności.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close